Venrayse prentbriefkaarten vertellen hun geschiedenis / Ansichtskarten aus Venray erzählen

Deze lezing wordt gegeven door onze penningmeester Will Steeghs, een prentbriefkaartenverzamelaar van Venlo en omgeving. Hij heeft ook onderzoek gedaan naar regionale uitgevers in Venlo en heeft daar ook meerdere malen over gepubliceerd. Hij verzamelt al meer dan 40 jaar prentbriefkaarten.

De geschiedenis van de prentbriefkaarten in Venray is een nog niet ontgonnen gebied. De achtergrondkennis over (uitgevers en producenten van) prentbriefkaarten kan een prima hulpmiddel zijn bij het dateren van opnames. Voeg daarbij de gebouwen waarvan het bouwjaar bekend is, dan kan dit leiden tot vele goede dateringen.

In een vogelvlucht behandelt hij de oorsprong en ontwikkeling van prentbriefkaarten die vanaf 1 april 1892 officieel werden toegelaten in Nederland, voornamelijk aan de hand van Venrayse prentbriefkaarten. We gaan op zoek naar de vermoedelijk oudste prentbriefkaart van Venray en een aantal omliggende plaatsen.

De lezing vindt plaats op 26 maart a.s. in onze bibliotheek in Wankum. Noteert u de datum alvast!

 

Unser Schatzmeister Will Steeghs sammelt und untersucht Ansichtskarten seit über 40 Jahren.

In Kurzer Anriß spricht er über die Entstehung und Entwicklung von Ansichtskarten seit dem 1. April 1892 in den Niederlanden, hauptsächlich anhand Karten aus Venray und Umgegend.

Notieren Sie das Datum dieses Vortrags im Voraus: 26. März in Wankum.

Der Vortrag findet in niederländischer Sprache statt.